Glommens og Laagens Brukseierforening, GLB – en interesseorganisasjon for vannkraftprodusentene i Glommavassdraget.
Hva er en brukseierforening?
En brukseierforening er en interesseorganisasjon for alle vannkraftprodusenter i et vassdrag, hjemlet i Vassdragsreguleringsloven av 1917. Den viktigste oppgaven til en slik brukseierforening er å samordne bruken av vannressursene i vassdraget, til felles nytte for alle kraftverkene. Dette oppnås ved at ansvaret for alle viktige reguleringsmagasiner i vassdraget legges til brukseierforeningen, som da også får ansvar for at konsesjonsbestemmelser og manøvreringsreglementer overholdes. Brukseierforeningen utgjør derved et naturlig bindeledd mellom kraftselskapene og myndighetene/allmennheten. I Glommavassdraget ivaretas denne oppgaven av Glommens og Laagens Brukseierforening, som ble opprettet i 1918.
Glommens og Laagens Brukseierforening (GLB)
GLB eies av 16 kraftprodusenter. GLB har ansvar for drift og vedlikehold av reguleringsmagasinene og overføringene i Glommavassdraget samt meteorologiske og hydrologiske målestasjoner for til enhver tid å kunne ha oversikt over nedbør, snø, vannstand og vannføring. GLB utarbeider rutinemessig prognoser for vannføringer i Glommavassdraget for produksjonsplanlegging og til flomvarsling i samarbeid med NVE.
Daglig leder i GLB er Gaute Skjelsvik. Øvrige tidligere ansatte ble fra 1. mai 2020 tilsatt i Hafslund Eco Vannkraft AS. Det er inngått tjenestekjøpsavtale med Hafslund Eco Vannkraft AS. Den ivaretar GLBs oppgaver fra samme dato. Foruten Hafslund Eco, er det inngått avtaler med Eidefoss Vannkraft AS og Ren Røros Strøm AS om utførelse av drifts- og tilsynsoppgaver ved enkelte reguleringsanlegg.
GLBs rammebetingelser
GLBs og eiernes regulerings- og vassdragskonsesjoner og etterfølgende skjønnsprosess definerer en rekke vilkår, pålegg og avtaler, og med disse følger et bredt spekter av oppgaver. Påleggene kan være bygging/drift av målestasjoner, håndtering/utbetaling av erstatninger, fysiske miljøtiltak, miljøtilsyn og fiskeutsettinger. Vilkårene for konsesjonene kan fornyes hvert 30. år. Selv lang tid etter at konsesjonene er gitt kan det være behov for tolkning av manøvreringsreglement og andre vilkår, og over tid endres brukerinteressene i vassdraget. Endringer i naturtilstanden som følge av for eksempel klimaendringer er også en aktuell utfordring.
Reguleringsmagasinene
GLB har det operative ansvaret for at vannressursene utnyttes økonomisk optimalt innenfor de gitte rammebetingelsene. Magasindisponeringen skjer i et nært samarbeid med kraftverkseierne for å sikre en forretningsmessig best mulig utnyttelse av vannet. En utfordring her er å ivareta alle kraftverkseieres interesser. Eierne har i utgangspunktet innflytelse i hht. sin andel av totale fallmeter nedenfor en regulering. For å håndtere eventuelle ulikheter i synet på hvordan magasindisponeringen skal skje, er det etablert et regelverk og egne avtaler. GLBs nøytrale rolle bidrar til at utfordringene håndteres før det oppstår konflikter.
GLB forvalter 27 reguleringsmagasiner og ni overføringer i Glomma og Gudbrandsdalslågens nedbørfelt som utgjør et område på 41 200 km² som er like stort som Sveits og 13 prosent av Norges areal. Det årlige tilsiget er på ca. 22 000 mill. m³ og av dette kan 3 500 mill. m³ magasineres. Det gir en reguleringsandel på 16 prosent. Nedbørfeltet er 60 mil i utstrekning fra nord til syd, og det har stor topografisk variasjon med 70 prosent av arealet over 500 moh. Ved utløpet av Øyeren er det de siste 100 årene observert vannføringer mellom 150 og 3600 m³/s, og middelvannføring på 700 m³/s.
Verdiskaping
Eierne har 50 kraftverk i vassdraget der det produseres 12-13 TWh/år i gjennomsnitt. Det tilsvarer ca. 9 prosent av Norges totale kraftproduksjon. Med utgangspunkt i en kraftpris på 300 kr/MWh, er verdien av kraftproduksjonen 3,6 milliarder norske kroner. Ca. 30 prosent produseres av magasinert vann i vinterperioden november-april. Flere av magasinene har også betydning for kraftverkseiere i kortsiktig utnyttelse av mulighetene på Nord Pools markeder.
Arbeidsoppgaver og kompetanse
De viktigste oppgavene GLB utfører omfatter konsesjons- og miljørelaterte forhold, teknisk vedlikehold og vassdragsteknisk ansvar (VTA), tilsyn, datainnsamling, kvalitetssikring, analyse og vassdragsvakt med prognosering av tilsig og vannføring. GLB drifter og samler inn hydro- og meteorologiske data fra ca. 125 målestasjoner i vassdraget. For å ivareta disse funksjonene/oppgavene har GLB tilgang til kompetanse innen konsesjon, miljø, hydrologi, bygg, vassdragsteknikk og IT.
Se Glommens og Laagens Brukseierforening (GLB) gjennom hundre år.