Nytten av GLBs reguleringsmagasiner har vært meget god de siste månedene. Spesielt har Mjøsas store reguleringsvolum blitt godt utnyttet.
Den raske nedtappingen av Mjøsa i januar og februar bidro til stor kraftproduksjon i Glommakraftverkene nedstrøms Mjøsa i en lang kuldeperiode med stort behov for kraft. Kuldeperioden varte fra starten av året og til midten av februar, da været slo helt om fra ca. 10 grader kaldere enn normalen til ca. fem grader varmere enn normalen.
I den lange kuldeperioden kom det lite nedbør, og snømagasinet i Glommavassdraget lå ved utgangen av februar en del under normalen. Spesielt lite snø var det i de nordligste områdene, der foreløpige beregninger antyder rundt halvparten av normale snømengder i månedsskiftet februar/mars. De beskjedne snømengdene reduserer sannsynligheten for stor vårflom i Glomma, selv om det aldri kan utelukkes!
Etter mildvær i siste del av februar smeltet isen i Einunna ved Meløyseter nedenfor Fundin. Bildet over viser også at det er lite snø i området. Vanligvis brukes snøscooter ved ferdsel i dette området på denne tiden av året, men denne gangen var ATV bedre egnet for å komme seg fram. Foto: Per Audun Pedersen.
Den lange og tørre kuldeperioden i januar og februar førte til god skøyteis på Mjøsa. Under Mjøsbrua ved Moelv (bildet til venstre) ser vi merker etter den raske nedtappingen, med 2,5 meter fra nyttår til 17. februar. Foto: Frode Stangebye.