Når august nærmer seg slutten kan vi, i likhet med i fjor, se tilbake på en våt sommer.Selv om mai bare fikk halvparten av normalnedbøren, bidro store snømengder og tidlig smelting til at månedstilsiget ble noe større enn normalt.
Juni fikk 50 prosent mer regn enn normalen, juli nesten det dobbelte av normalen og august 30 prosent mer enn normalen, vassdraget sett under ett. Magasinene ble godt fylt opp i sommer, og lå per 27. august 7 prosent over normal fylling for denne årstiden. Utenom 2023, må vi tilbake til 2011 for å finne tilsvarende god fylling på denne tiden. Totaltilsiget i vassdraget var omtrent 40 prosent større enn normalen både i juli og august. Etter at Mjøsa sank ned under høyeste regulerte vannstand (HRV) i etterkant av vårflommen i slutten av juni, har vannstanden steget over HRV i to nye omganger. Først siste halvdel av juli, og deretter siste uka i august. Det er relativt sjeldent at Mjøsa stiger over HRV i sommermånedene etter at smelteflommen er over. Foruten i 2023, skjedde det sist i 2011.
I Øyeren medførte det store sommertilsiget en lang periode med høy vannstand i juli, som er uheldig for landbruksinteressene. De lavereliggende områdene rundt Øyeren, og øyene nord i innsjøen, brukes som beiteområder, og til grasproduksjon og korndyrking. Bortsett fra i 2023, må vi tilbake til 2012 for å finne tilvarende høy sommervannstand i Øyeren som i år.Lokalt i vassdraget var det området rundt Mjøsa og østover mot Osensjøen om fikk mest tilsig i forhold til normalen, mens det lenger nord var en del mindre tilsig. Tilsiget til Gudbrandsdalslågen (ved Losna) var omtrent som normalen i juli og august. Lokaltilsiget til Mjøsa, og tilsiget til Osensjøen, var i juli og august omtrent tre ganget så stort som normalt. Mesnavassdraget ved Lillehammer hadde fire ganger normaltilsiget i denne perioden, og alle magasinene her lå tett opp mot, eller over, HRV i slutten av august.