Det tørre og varme været denne våren har gitt jevnt god smelting og en mindre flom enn forventet ut fra snømengdene i vinter. I lavereliggende sideelver kom vårflommen allerede i april, og da varmen kom i mai var det for lite snø igjen i lavlandet til at det ble noen større flom i disse elvene. I hovedelvene kulminerte vannføringen senere.
I Glomma inntraff flomtoppen i begynnelsen av mai på nivå et stykke under middelflommen. I Lågen og Otta forventes flommen også å kulminere noe under middelflommen i løpet av mai ut fra situasjonen og værprognoser per 16. mai. Det ser også ut til at Mjøsa kulminerer på et moderat flomnivå i slutten av mai.
Under vårflommen gjøres det omfattende arbeid med vannføringsmålinger i vassdraget. Målingene gjøres for å kontrollere at den vannføringen som beregnes og overføres kontinuerlig fra målestasjonene stemmer med virkeligheten. Under flommen i forbindelse med ekstremværet «Hans» i august 2023 endret elveprofilet seg på grunn av erosjon ved enkelte målestasjoner. Det er da viktig å få gjort vannføringsmålinger ved neste flom så målekurver kan oppdateres og beregne riktig vannføring ved framtidige flommer.
Bildet under viser GLBs samarbeidspartner Hydrateam i aksjon med måling av årets vårflom i Atna.